Jeg har en særlig aversion mod Ekstrabladet, først og fremmest fordi det er fordummende og overfladisk journalistik, der taler til laveste fællesnævner (jeg håber ikke jeg træder nogen over tæerne her) og dernæst fordi de er forfærdelige formidlere af videnskab (og helt generelt). Deres mission er at skræmme; gøre folk bange nok til at købe deres aviser (eller læse på nettet) og det gør de som regel gennem sensationalistiske overskrifter.
Det er altid noget med “se hvor farlige dine >indsæt tilfældig fødevare< er”, “du dør meget tidligere end du tror” og lignende. Lad os bare tage et udvalg af tilfældige forsider ved en simpel google-søgning:
Død, ødelæggelse og kaos. Når man indser at Ekstrabladets fornemmeste dagsorden er at skræmme på den måde, indser man også hvor uheldigt det er, at de har nogen som helst at gøre med formidling af sundhed og fødevarer.
De er eksperter i at finde ud af hvad der optager danskere og så gøre det til noget farligt; og det samme er sket med protein på det sidste. Salget af proteinrige varer er steget kraftigt og fx skyrsalget er eksploderet, da man har fundet ud af, protein mætter, smager ganske godt og kan være en fordel i forbindelse med vægttab og muskelopbygning.
Det har Ekstrabladet naturligvis opfanget og har haft op til flere artikler på det seneste om at protein ødelægger nyrerne, giver kræft og hjertekarsygdomme og er spild af penge da vi bare “tisser det ud”. De bruger samme taktik som altid; gør folk bange og som regel altid på et spinkelt eller decideret forkert grundlag. Heldigvis har vi folk som Anders Nedergaard (find hans fremragende blog her), som er Phd i muskelbiologi, der kan rode lidt bod på sagerne. Han har høj integritet og er god til at forklare tingene på et letforståelig måde – og så får han i øvrigt snart sit eget radioprogram, hvilket jeg personligt glæder mig til.
Nu til sagen: hvis I også har set artiklerne fra Ekstrabladet for nylig kan jeg anbefale af læse denne artikel af Anders, som konfronterer påstående der er fremsat: artikel – protein, det er sgu ikke så slemt.. – herfra kan så selv danne jer en sober mening.
Er man doven kan jeg opsummere her med nogle udpluk. Men jeg anbefaler stadig at læse hele artiklen, som også har referencer til studierne.
- En lang række epidemiologiske studier, altså undersøgelser (typiske spørgeskemaundersøgelser) på store befolkningsgrupper har fundet en sammenhæng imellem proteinindtag og dødelighed, typisk på grund af øget risiko for cancer og hjerte/karsygdomme – MEN epidemiologiske studier siger ikke noget årsagssammenhænge, kun om faktorer findes samtidig i folk. Dvs man ikke ved om det der spiser mere protein fx også ryger mere.
- I de studier, hvor man har tilføjet det ekstra detaljeniveau, hvor man har adskilt forbindelse til dødelighed fra proteinindtag fra plantekilder og dyrekilder, ser man indtaget af protein fra plantekilder i vid udstrækning er forbundet med lavere dødelighed og sygelighed, mens indtaget af animalsk protein har en stærkere forbindelse med dødelighed og sygelighed end proteinindtag i sig selv har.
- Derfor: der ser ud til at være noget omkring det med animalsk protein, særligt forarbejdet (saltet, røget) rød kød og kødpålæg.
- Ingen af de tilgængelig epidemiologiske studier har inkluderet brugen af proteinkosttilskud endnu, til dels fordi det er så lille en del af befolkningen der bruger det og fordi det er så relativt en ny ting at man endnu ikke har nok folk der har brugt det i mange år. Men eftersom valleprotein er afledt af mælk, og indtag af mælk og mejeriprodukter ikke konsistent er forbundet med øget risiko for sygdomme, så er det temmelig tyndt at påstå at sådan noget som valleprotein skulle være problematisk at bruge. I virkeligheden er det nok sandsynligt at det er sundere i det lange løb at få protein fra valleproteinpulver end fra kød (men ikke lige så sundt som fra vegetabilske kilder).
- Der findes ikke evidens for at proteinindtag i raske mennesker, skulle skade nyrerne – og det har der aldrig været.
- Konklusion: Spis du roligt dit protein (og proteinpulver), men pas lidt på med rødt forarbejdet kød. Pas også på med brankning af kød, da man med sikkerhed ved, at det øger risikoen for kræft.
Når jeg får rodet mig ud i diskussioner rundt omkring på nettet, fx om ukorrekte påstande som EB fremsætter, møder jeg ofte folk der postulerer, at jeg er fortaler for højt proteinindtag og derfor naturligvis vil tale for protein og ikke imod. Jeg kan godt forstå slutningen qua mit hobbyforetagende, men kigger man rundt omkring på min blog har jeg aldrig anbefalet et højt proteinindtag. Jeg anbefaler hvad der er videnskabelig konsensus for og bruge sin sunde fornuft. I forhold proteinindtag er det 1,5 -1,8 g protein pr. kg kropsvægt, hvis man ønsker det optimale fra sin træning. Personer der er inaktive kan klare sig med mindre.
Jeg anbefaler faktisk ofte folk at sætte deres proteinindtag ned – yep, you heard me right, manden bag proteinopskrifter.dk kan godt finde på at anbefale folk at sætte deres proteinindtag ned. Hvorfor? Fordi hvis en given person indtager 2,5-3 og helt op til 4 gram protein pr. kg kropsvægt, som jeg oplever mange der styrketræner ofte gør (pga. tankengangen: lidt er godt, mere er bedre, meget mere er bedst), så er det ganske simpelt for meget og helt unødvendigt. Intet tyder på det skulle give bedre resultater at ligge så højt. Jeg selv ligger og svinger mellem omkring 1,8-2 g pr. kg kropsvægt og har sænket det det sidste års tid, faktisk mens jeg har haft bloggen her paradoksalt nok, da jeg lå for højt :)
Bottom line: Indtag en passende mængde protein hvis du er aktiv (1,5-1,8g pr. kg kropsvægt); som med alt andet i livet og indenfor kost, så er for meget aldrig positivt. Pas lidt på med det røde forarbejdet kød og spis jeres grøntsager og undgå at branke kødet :)