Jeg troede ikke det ville være nødvendigt efter så mange blogindlæg (Fx her, og her, og her, og her), men jeg føler mig nødsaget til at skrive en blogpost, hvor jeg krystalliserer min holdning til hvordan mine opskrifter skal bruges og hvordan jeg generel set anskuer kost.
Jeg kunne i bund og grund være ligeglad og passe mig selv og bloggen her, men jeg har et eller andet i mig, der ganske simpelt ikke kan holde ud, at jeg bliver misforstået. Jeg kan fint acceptere, at folk ikke er enige med mig, men når jeg får skudt holdninger og intentioner i skoene, jeg på ingen måde kan nikke genkendende til, så føler jeg at jeg bliver nødt til at reagere.
Dette blogindlæg er ikke for at indtage en offerrolle – det er helt lavpraktisk for at forklare nogle tanker omkring mit koncept, proteinopskrifter, især fordi det også med udgivelsen af min bog har vokset sig endnu større.
Jeg har haft nogle diskussioner på det sidste, hvor jeg oprigtigt er blevet både overrasket og dybt forundret over hvad folk tror om mig og proteinopskrifter.dk – dem vil jeg gennemgå herunder og uddybe.
Folk gør mig synonym med proteinopskrifter
Morten Svane er for mange = proteinopskrifter. Det er forventeligt i og med jeg er ansigtet bag denne side og fra dag 1 har taget fuldt ejerskab og netop forsøgt at gøre det så personligt som muligt og bruge mig selv en del, fordi jeg selv synes den slags blogge, Facebooksider, Instagramkontoer mv er sjovest at følge. Det skal være noget personlighed bag.
Problemet indtræffer, når folk gør mig synonym med det i sådan en grad, at de ikke tror jeg laver andet end mine opskrifter eller ikke spiser andet. Jeg møder jævnligt folk, som spørger mig om jeg ikke bare konstant spiser kage og de fleste antager at jeg spiser mine opskrifter på daglig basis.
Svaret er et rungende nej.
Jeg spiser det på samme måde, som jeg anbefaler det; som et supplement til en i øvrigt fornuftig og næringsrig kost.
Jeg har igen og igen skrevet, at ens kost ikke bør baseres på mine opskrifter, men at de kan bruges som et næringsrigt mellemmåltid eller dessert, når det passer ind. Jeg skriver igen og igen at basis på være i orden – og med basis mener jeg en kost, hvor man får rigeligt med grøntsager (mit største fokus er på at få grøntsager), fornuftige kulhydrat- og fedtkilder, tilstrækkeligt med protein fra fornuftige kødkilder (hold igen med forarbejdet kød) og vegetabilske kilder, nok vand, nok fibre – samt frugt og bær. Det er hvad jeg forstår ved at have basis i orden.
Således er det altså langt fra sandheden, at jeg konstant spiser proteinopskrifter, selvom mange, også måske med rette, foranlediges til at tro det.
Folk gør mine opskrifter synonym med proteinpulver
Denne her generer mig i særlig høj grad. Det er korrekt at proteinpulver er en ret fast bestanddel af mine opskrifter og min bog er også i høj grad blevet markedsført med proteinpulver, både i salgsteksterne, men også i medierne. Det er gjort for at have en vinkel på bogen (det var forlagets forslag og jeg kunne godt se fornuften i det) og samtidig er det så også det medierne har valgt at fokusere på (bemærk at i alle interviews jeg har medvirket i, har mange spørgsmål koncentreret sig om det).
De personer der kritiserer opskrifterne pga proteinpulver, negligerer (ofte med overlæg) alle de andre ingredienser som bruges jævnligt – jeg nævner i flæng: søde kartofler, banan, æble, kokosmælk, nødder, bønner, kokosolie, nøddemel (kokosmel, mandelmel osv), hytteost, skyr, havregryn, mørk chokolade osv osv.
Proteinpulver kan med rette kritiseres for at være en relativt bearbejdet fødevarer samt at det er et tilskud og derfor burde være i bunden af ens fødevarehierarki. Det er grunden til, at jeg aldrig drikker proteinshakes mere – det har jeg ikke gjort de sidste 3 år.
Den ernæringsmæssige og fødevaremæssige situation ændrer sig altså bare lige en del, når det kombineres med andre gode råvarer, som skaber en opskrift, der er ganske næringsrig og ultimativt udgør en ganske fornuftigt mellemmåltid.
Lidt ironisk er det også, at selvsamme kritikere spiser ovennævnte fødevarer, bare separat – men finder det katastrofalt når det kombineres i en kage eller lignende.
Så at gøre mine opskrifter direkte synonym med proteinpulver er en sandhed med kraftige modifikationer.
Jeg forstår den sådan set godt, men det er bare ikke sandt og jeg finder det lidt ærgerligt, at det er så stor et fokus på en del i stedet for helheden.
Folk tror jeg anbefaler store mængder proteinopskrifter og protein.
Da jeg nævner, at man kan spise mere af mine opskrifter (pga. et generelt reduceret kalorieindhold i forhold til fx almindelig kage), er der flere der har misforstået det som, at jeg anbefaler man blot skal spise løs af det.
Her har jeg altid gjort opmærksom på simpel termodynamik. Indtager du mere energi end du forbrænder, så tager du på. Det gælder også mine opskrifter og jeg har aldrig skrevet andet.
Endvidere har jeg igen og igen skrevet: alt med måde. Det samme gælder naturligvis mine opskrifter. Jeg sørger altid for at gøre opmærksom på, at de er et supplement og ikke bør udgøre ens kost.
Set udefra virker det som om jeg gør det legitimt at spise proteinbagværk på daglig basis og flere gange om dagen, men gider man at bruge 5 minutter på min blog, så ved man at det er langt fra sandheden.
Angående proteinindtag, anbefaler jeg det der er videnskabelig konsensus for og ikke mere. Faktisk anbefaler jeg ofte folk at sætte deres proteinindtag ned. Ligeledes har jeg flere gange skrevet om, at man bør være opmærksom på sine kilder (fx forarbejdet kød).
Dernæst påstår jeg jo at lave ‘sunde opskrifter’ – og det står jeg ved. Jeg synes den ernæringsmæssige sammensætning i langt størstedelen af mine opskrifter, objektivt set, er ganske ‘sund’.
Men alle definerer sundhed forskelligt og er man fx paleotilhænger, så synes man sikkert ikke, at det er sundt.
Men er man dybt inaktiv og er vant til at vælge onsdags-torsdags og fredagskagen på arbejdet, så er mine alternativer utvivlsomt er bedre valg.
Jeg er enig i at protein har fået en automatisk sundhedsanprisning i vores samfund. Min egen analyse af det, er at både kulhydrater og fedt som makronæringsstoffer begge har været impliceret i ekstensiv ‘heksejagt’ både i medierne samt i et hav af kure. Eksempelvis har vi LCHF + paleo der har opinion leaders, der ofte dæmoniserer carbs – og dernæst har vi en hel historie med kostråd der bildte os ind at fedt gør os fede og er usundt. Det er heldigvis endelig er ved at dø ud.
Protein har dog aldrig været negativt i alle de største kure, men er faktisk næsten altid blevet omtalt positivt og er derfor kommet ud som ‘vinderen’ og således ofte forbundet med noget sundt i sig selv.
Sandheden her – ligesom med alt andet – at et tilstrækkeligt indtag er sundt. Det moderate – det der ligger i midten af meningerne, er som regel det bedste.
Det er den kedelige sandhed.
Det er bare ikke så sexet at markedsføre, så det er der næsten ingen kure/diæter der slår på og medierne giver kun taletid til ‘eksperter’ som synes protein enten er fantastisk eller djævlen selv.
Der er ingen der stiller sig op og siger: det er fint – i de rette mængder, hverken for lidt eller for meget.
Det giver jo ikke gode overskrifter.
Så protein opfattes automatisk som værende sundt og det er det også, ligesom kulhydrater og fedt er det – i tilstrækkelige mængder (og de mængder afhænger af individuelle faktorer, såsom alder, køn, vægt, aktivitetsniveau, sensitivitet osv).
Den automatiske opfattelse af protein som værende sundt, gør så at en gruppe mennesker (som jeg tror er kraftigt stigende grundet sundhedsboomet og fokus på protein), hele tiden spiser proteinrige ting, og heriblandt bruges mine opskrifter. Og siden de er proteinrige og det er sjovere at spise kage end kød og grøntager, får det pludselig en alt for stor plads i kosten.
Den tendens er uheldig og det er jeg ked af at jeg indirekte bidrager til. Ligesom jeg også desværre indirekte bidrager hele kulhydratforskrækkelsen, fordi min opskrifter ofte er low carb. Det sker imod min vilje.
Ligesom med kulhydraterne, prøver jeg at bekæmpe det med oplysning i mine blogindlæg og opdateringer. Jeg ved ikke eller hvad jeg skal gøre, desværre. Min intention er i hvert fald en anden og det burde stå klart, hvis man læser min blog.
Bottom line: jeg mener der er plads til mine opskrifter i moderation, ligesom alt andet. Hvis man spiser det så hyppigt og i så store mængder, at det 1) gør man får for meget protein og 2) det tager plads fra fx grøntsager, så bør man skære ned.
Overholder man sit proteinindtag og har fundamentet i orden, kan jeg ikke se nogen grund til ikke at bruge det som fx et godt mellemmåltid.
Foto Camilla Hey. Fra #proteinopskrifter
Det er ikke en proteinkur
Jeg har bemærket, særligt efter bogen er udkommet, at nogle tror proteinopskrifter er en slags proteinkur. Jeg har aldrig anbefalet en kur af nogen slags og kommer heller ikke til det.
Jeg kan måske godt forstå folk tror det, fordi sådan noget som dukan-kuren desværre stadig lever i bedste velgående.
Men læser man de indledende kapitler i bogen, står det lysende klart, at det ikke er tilfældet.
Først og fremmest: ‘rigtig mad’.
Min tilgang til kost
Som mange af jer ved, er jeg fortaler for at man dropper at kategorisere mad og se på mad som mad, men erkende at noget skal vi bruge mere af og andet mindre. Det er en strategi der kan eliminere dårlig samvittighed og skyld i forbindelse med indtag af mad, der falder udenfor de rammer vi har kategoriseret som godt eller sundt. Og dårlig samvittighed er noget jeg ser ekstremt hyppigt, når det kommer til mad.
Grundlæggende mener jeg at man aldrig bør føle skyld i forbindelse med indtagelse af mad. Aldrig.
Det betyder hverken at jeg mener man skal spise ukontrolleret eller ikke være obs på sine portioner.
Gode vaner, portionskontrol og gode valg udgør fundamentet for et solidt og vedvarende vægttab eller en sund krop – og det udelukker på ingen måde, at man afstår fra at kategorisere sin mad.
Det approach er der nogen der ikke mener er vejen frem og det respekterer jeg – men når jeg ser hvor ekstremt glade og mere afslappet folk bliver omkring mad, når de følger det approach, er jeg ikke i tvivl om det er en god vej at følge.
Jeg er også blevet beskyldt for at opfordre til at at spise kage i stedet for rigtigt mad.
Det er en usandhed som naturligvis ikke har hold i virkeligheden. Læser man blot få af mine blogindlæg eller de indledende kapitler i min bog, gør jeg det ganske klart, at ‘fundamentet’ (som jeg definerede længere oppe) skal være i orden.
Min egen tilgang minder nok om en 80-20%ish, hvor jeg størstedelen af tiden spiser hvad man konventionelt set opfatter som værende ‘sundt’, men gør så også har plads til mindre mængder af andre ting i min dagligdag, om det så er is, alkohol (som regel forbeholdt weekenden), mine opskrifter eller andet.
Intet er forbudt, men jeg er bevidst omkring mængder.
Det appraoch er ikke skrevet i sten, fordi som vi alle ved: life happens. Det er bare ikke altid at tingene går som planlagt og sådan er det.
Nogle gange er det 60-40, andre gange 70-30, men oftest 80%, eller mere, af det der opfattes som ‘sundt’ (og ikke indeholder mine opskrifter).
Det betyder ikke, at jeg mener faste rammer og et mere struktureret forløb ikke kan være gavnligt for nogle. Det er utvivlsomt visse personer, der har brug for meget struktur og flere retningslinjer.
Ultimativt mener jeg dog målet må være at komme derhen, hvor man kan navigere i madverdenen uden forbud og kategoriseringer. Vejen dertil kan så ske på mange forskellige måder.
Proteinopskrifter sidestilles med ‘light’-produkter
Nogle er af den opfattelse mine opskrifter er lidt ligesom et lightprodukt. Det er forkert af åbenlyse årsager – først og fremmest er mine opskrifter 100 gange mere næringsrige end gængse lightprodukter og dernæst er de også langt mere velsmagende (synes jeg selv).
Nogle får det til at lyde som man spiser en masse fx kage af halvdårlig kvalitet i stedet for ‘the real deal’.
Jeg mener – og baseret på den feedback jeg får – at det ikke er tilfældet. Ofte synes jeg at det jeg laver smager så godt, at det ikke blot er en andenrangserstatning, samt det faktum, at man rent faktisk får nogle ret lødige råvarer.
Hvorfor proteinopskrifter?
Hvorfor ikke bare spise almindelige kager?
Af åbenlyse grunde, er det svært at gøre plads til at spise almindelig kage særligt ofte og i særligt store mængder (særligt ikke hvis den står på vægttab) og man bliver ej heller særligt mæt af det.
Der skal som sagt være plads til det og det er ikke forbudt – jeg spise fx kage i går til brunch.
Jeg laver så alternativer, som er mere næringsrige og som kan være gode alternativer som man grundet lavere energiindhold kan få mere af og samtidig også rent faktisk får nogle gode råvarer fra (og her tænker jeg ikke på proteinpulver).
For nogle bruges mine opskrifter som et strategisk led i et vægttab for at undgå for meget sukker eller for at tage sukkertrangen. Det synes jeg er 100% i orden. Der er andre der mener de burde fokusere udelukkende på ‘rigtig’ mad og det respekterer jeg.
Min mening er at, kan personerne kombinere de to ting og dermed holde ‘planen’ på den lange bane, så go for it!
Andre bruger det som reelle alternativer pga intolerance, fx brødopskrifter uden gluten. Det synes jeg kun er fedt at kunne bidrage til.
Andre er måske vegetarer der søger nogle alternative proteinkilder.
I bund og grund er jeg en ‘food hacker’. Jeg vender energiindhold op og ned på mad og kreerer nogle alternativer på ting, som ellers ikke ligger lige til højrebenet.
Det er fedt at skabe lækre ting på den måde og jeg synes udfordringen er sjov – det er først og fremmest derfor jeg gør det. Det betyder ikke at jeg mener man skal leve af det.
Proteinopskrifter misbruges
Jeg er for nyligt blevet beskyldt for nærmest at starte en epidemi i fitnessmiljøet, hvor folk ikke spiser ‘rigtigt’ mad, men proteinkager hele dagen lang.
Er det tilfældet, er det naturligvis uheldigt, men læser man på min blog, ser man at jeg bruger utroligt meget energi på at forklare mange af de samme ting, som jeg har gjort her; nemlig at det er et supplement og ikke bør udgøre ens kost.
Grundet den generelle sundhedsanprisning af protein i medierne og stigende fokus på sundhed og træning, er jeg slet ikke i tvivl om, at man kammer over, og pludselig laver både alt for meget proteinbagværk og spiser alt for meget protein.
Den tendens har jeg muligvis, ubevidst, er kommet til at skubbe til – og det er naturligvis uheldigt.
Men havde min side ikke været der, havde selvsamme mennesker fundet inspiration andre steder til samme ‘destruktive’ adfærd. Det bunder tit i generel mangel på gode vaner i hverdagen og en misforstået ide om at protein er automatisk sundt i sig selv.
Man ser det også andre steder, fx folk der tolker paleo som at man skal indtage astronomiske mængder kød. Det vil altid være nogle som misbruger koncepter på den ene eller anden måde. Men der findes også en stor gruppe af folk, som bruger det med mådehold og finder masser af inspiration til en sundere hverdag. Dem fokuseres der bare ikke på.
Men jeg kan vist ikke klandres for, ikke at nuancere at protein ikke er den hellige gral og ikke forsøge at slå på man skal have en afbalanceret kost og derfor ærgrer det mig af et segment beskylder mig for det.
Hvad der er i særlig grad ærgrer mig er, at når jeg så går ind i de diskussioner og forsøger at forklare mit standpunkt, får jeg smidt følgende i hovedet: “du har jo en bog at skulle sælge”.
Jeg bliver altid lidt målløs over den beskyldning.
Jeg anser mig som at være en person med ret høj integritet – og jeg ville føle jeg havde fejlet på et personligt plan, hvis jeg solgte min sjæl for lidt royalty-penge.
De personer ved dog ofte heller ikke, at der ikke rigtig er nogle penge i bøger (med mindre du virkelig sælger ekstremt mange) og dernæst at jeg ikke lever af det her.
Jeg tjener vel omkring 8000kr om måneden på min blog osv. Skulle jeg regne min timeløn ud, i forhold til den tid jeg bruger på at lave opskrifter, blogindlæg, opdateringer og svare på beskeder på Instagram, Facebook, min blog og i mails – så ville timelønne være forsvindende lille. Og det gør mig ikke noget, for jeg elsker det – og var det ikke sjovt, ville jeg ikke gøre det.
De personer ved som regel heller ikke at jeg arbejder med digital kommunikation (konsulent) og det er dér jeg tjener mine penge. Noget som jeg i øvrigt elsker og vil blive ved med.
Jeg skrev en bog uden at regne med at tjene en krone på det – og gør jeg det, er det blot en bonus, men det har aldrig nogensinde været drivkraften bag det og jeg vil aldrig være fortaler for noget jeg vidste var skadeligt, blot for at tjene penge.
Lige præcis den beskyldning er nok den jeg synes er mest under bæltestedet, selvom fænomenet bestemt ikke er ukendt, desværre.
Moderation is key
Jeg håber at dette alt for lange blogindlæg har kastet lys over mine bevæggrunde for at have bloggen og hvilke intentioner jeg har med proteinopskrifter.
Jeg vil igen gøre det klart, at jeg ikke forsøger at indtage en offerrolle her, og forsøger at få medlidenhed fordi jeg føler mig ih og åh så misforstået.
Det handler om, at jeg føler det nødvendigt med et slags ‘manifesto’ jeg kan henvise til, når folk mistolker mine intentioner, for jeg ved der kommer flere af dem. Og det er okay – det hører med til at lave noget som en masse folk godt kan li’ – så er der også en masse som ikke kan.
Afsluttende vil jeg sige: moderation is key.
Det gælder også mine opskrifter.
Jeg ser nogle faldgruber hos dem der laver mine ting, fx ser jeg en tendens til at folk skal have sødt hele tiden (og det kender jeg godt).
Kan du se en stigende tendens hos dig selv til at du craver sødt til alle dine måltider, og mine opskrifter fx er med til at tilfredsstille den trang – så se om du ikke kan komme igang med at vænne dine smagsløg til mindre sødt.
Det er ligesom at oversalte alt. Nogle gange skal tingene smage af det de smager af oprindeligt :)
Det samme med proteinindtag. Begynder det at erstatte flere og flere fødevarer med proteinholdige fødevarer, så vær obs på din proteinindtag.
Protein er ikke automatisk sundt i sig selv – det er sundt brugt i de rette mængder. Så har det pludselig sneget sig for langt op, så skær ned på det; så er det også plads til flere grøntsager.
Ellers synes jeg fortsat man skal nyde mine opskrifter – det vil jeg i hvert fald gøre :)