Dette monster af en proteinkage var et eksperiment fra undertegnede – og der var både ting der lykkes godt og mindre godt i processen, slutresultatet blev dog godt. Men læs gerne indlægget her, da jeg vil give nogle pointers til hvordan I måske kan undgå nogle af de problemer jeg rendte ind i under processen. Det er i øvrigt mit første forsøg med hampprotein, som udgør en stor del af proteinindholdet i denne kage, sammen med en omgang kasseinprotein (jeg brugte denne). Hampprotein smager ikke godt for sig selv og har en slags jordslået smag, men det går, af en eller anden grund, ganske godt med chokolade. Det kan være smagen I denne kage falder lidt ved siden af hos nogle af jer, men min roommate var ganske begejstret for den (og det var jeg også) – så det tager jeg som et stort blåt stempel.
Ingredienser:
100 g rødebede
30 g kaseinproteinpulver med chokolade
30 g hampprotein – neutral smag
165 g Kokosmælk light
15 g affedtet mandelmel
50 g mandelsmør (eller peanutbutter)
20 g rent kakaopulver
15 g xylitol (eller andet sødemiddel)
150 g æggehvide
250 g græsk yoghurt (lav fedt%)
10 g mørk chokolade
10 g valnød
Fremgangsmåde
Kagebund:
Rødbede (som er kogt og afkølet) blendes med en smule æggehvide først så det er klar. Bland de tørre ingredienser (kaseinproteinpulver, hampprotein, kakaopulver, mandelmel og xylitol) i en skål. Kom herefter de våde, inklusive den blendede rødbede i. Rør det kraftigt rundt indtil du har en fast masse og kom det i en rundt kageform. Hak 10 g valnødder og 10 g mørk chokolade og tryk det ned i dejen. Dette kan udelades, men jeg anbefaler det, da det virkelig er lækkert med stykker af valnød og rigtig chokolade i kagen, når man spiser den. Det giver lige et ekstra pift af niceness.
Bag det på 165 grader i 45-65 minutter (tiden afhænger af mængden af væske – læs mere under “justeringer”)
Efter kagen er færdig skal den afkøles helt – den skal nemlig skæres midtover, og det kræver at den er afkølet. Efter afkøling skæres kagen midtover og der smøres et lag mandelsmør (50 gram) jævnt udover bunden. I kan også bruge peanutbutter, hvis i ikke har mandelsmør eller ikke gider at købe det (kan købes online eller findes i helsebutikker). Overdelen sættes på igen efter nøddesmørret er fordelt jævnt. Herefter skal der frosting på kagen.
Frosting:
Smid 30 gram kaseinproteinpulver med chokoladesmag i en skål og tilsæt 10 gram skyr eller græsk yoghurt og kom herefter gradvist lidt mælk i, mens det røres op. Hæld kun meget lidt mælk i af gangen – det skal have en meget tyk konsistens – sørg for at røre kraftigt rundt. Når i har en fast og tyk konsistens, smøres frostingen jævnt udover kagen.
Energifordelingen for hele kagen, inklusive frosting, ser således ud:
Det er med andre ord ikke en kalorielet kage, men den er stopfyldt med proteiner, sundt fedt og er low carb. Den egner sig rigtig godt til en weekend hvor der skal nydes lidt godt :)
Justeringer -vigtigt!
Grundet den store mængde væske i denne kage, skulle kagen have meget lang tid i ovnen og var en smule svær at håndtere herefter. Jeg anbefaler derfor at man nedjusterer mængden af rødbede og kokosmælk for at få en lidt mindre svampet dej, der skal have knap så lang tid i ovnen (jeg måtte bage min i cirka 65 minutter). Hvis i ikke har lyst til at bruge hampprotein (som btw er stoppet med sunde fedtsyrer) kan I erstatte det med kaseinprotein med chokoladesmag. Den affedtede mandelmel kan erstattes af blendede mandler.