Det her blogindlæg virker sikkert underligt, når det kommer fra en mand, som har en blog propfyldt med søde sager og desserter. Men det er en vigtig pointe for mig at gøre klart, fordi jeg ser en uheldig tendens, som har eksisteret et stykke tid, men som jeg helt klart har været med til at eskalere. Denne trend er at meget af vores mad skal være sød og vi generelt vænner os til at næsten alt skal være sødt.
Prøv at bide mærke i hvor mange hverdagsvarer som er søde, fx diverse skyrvarianter med smag, yoghurter, mange müslier, havregrødsblandinger, diverse former for ris- og mandelmælk osv – og selv mange praktisk ting, såsom tandpasta og diverse former for medicin er sødet. Vi maskerer ofte den ‘rigtige’ smag med noget sødt.
At producenter tilsætter sødemiddel eller sukker til mad er én ting, en anden ting er når vi selv gør det. For jeg kender ikke så få, som smider lidt sødemiddel i næsten alt de spiser for lige at få det til at smage lidt bedre.
Det kan være en rigtig uhensigtsmæssig vane på sigt, da man vænner sig til at alt skal smage sødt – og smager det så ikke sødt, så synes man pludselig det smager rigtig kedeligt og man har ikke rigtig lyst til det. Man opbygger en tolerance overfor smagen af sødme, så der skal mere og mere til.
Jeg ved det, for jeg har været der. Engang brugte jeg meget af det her flydende SØD (et forfærdeligt sødemiddel efter min mening, da folk slet ikke kan administrere doserne af det). Det begyndte jeg at komme i næsten alt jeg spiste, min skyr/yoghurt, havregrød, diverse shakes og desserter osv.
Sådan noget som flydende SØD søder i omegnen af 600 gange mere end sukker – så der skal meget små mængder til, men da det kommer i flydende form på flaske med et ret stort hul i, er det næsten umuligt at dosere moderat. Og når man kommer det på alt, så vænner man sig bare lige så stille og roligt til det. Det samme gjorde jeg. Og jeg ser alt alt for mange misbruge det – der trykkes lige et par fede stråler ud af bøtten, som svarer til ekstremt meget sukker. Var det sukker, ville man nok holde igen, men siden det er uden kalorier, ryger hæmningerne.
Det gik jeg så lidt væk fra, men erstattede det faktisk bare med erythritol på et tidspunkt. Jeg kan huske jeg ofte brugte det på diverse havregrødblandinger, samt hjemmelavet softice og startede ud med bare at drysse lidt henover, måske et par gram. Det udviklede sig lige så stille og pludselig blev det 10-15 gram hver gang. Da jeg en dag undlod det, fik jeg næsten et chok over hvor kedeligt det jeg havde lavet smagte. Mine smagsløg var ganske simpelt blevet vænnet til, at det skulle være meget sødt. Jeg holdt ved og begyndte at undlade det og efter lidt tid begyndte mine smagsløg at normalisere sig og det jeg spiste smagte af mere, selvom der var præcis det samme i.
Dét fik mig til at få øjnene op for, hvor hurtigt man kan komme til at smide sukker eller sødemiddel på alt – ligesom med salt, som jeg også ser folk misbruge på det groveste. Man øger så gradvist doserne og uden man bemærker det, bruger man pludselig ret meget og har skabt en ‘ny normal’ for sine smagsløg.
Kommer du sødemiddel på mange af dine mellemmåltider og kan du også rigtig tit have lyst til noget sødt, når du skal spise, fremfor bare mad – og kan nikke genkendende til det mønster jeg har beskrevet ovenfor, så er det måske på tide at revurdere dit indtag af sødemiddel i hverdagen.
Som skrevet i starten af dette blogindlæg, virker det naturligvis paradoksalt, at jeg skriver dette indlæg, når jeg i høj grad er med forstærke denne trend, men jeg synes det er min pligt at gøre opmærksom på det, når jeg er bevidst om problemet.
Dernæst mener jeg heller ikke man skal eliminere søde sager fra sit liv, overhovedet, men jeg mener personligt en stor del af ens kost ikke bør være kunstigt sødet- eller bare sødet, mest af alt for ens egen skyld og for sine smagsløg. Søde sager er fine – jeg elsker personligt selv at lave dem og spise dem og det vil jeg blive ved med – men som altid bør man tænke lidt i moderation og med omtanke. Det er især når man begynder at drysse diverse sødemidler på alt man indtager, at jeg synes problemet opstår – og det var også tilfældet for mig.
Jeg er selv gået væk fra denne praksis, uden det betyder jeg ikke spiser søde sager (for det giver for meget livskvalitet til jeg vil lade være) og det har mine smagsløg haft godt af helt generelt – det er utroligt hvor meget man kan værdsætte ganske almindelig mad, når man ikke forventer, at alt skal være sødt. Men igen, lad mig slå fast, at jeg absolut ikke mener man skal holde sig helt fra søde sager; det har også sin plads :)
Har du problemer med dette foreslår jeg følgende: en kold tyrker er sjældent svaret. Start med at skære lidt af ad gangen, så du gang for gang reducerer mængden lidt. På et tidspunkt vil du komme så langt ned at du lige så godt kan droppe det helt og du vil gradvist have vænnet dine smagsløg til mindre sød mad og det sidste spring vil derfor ikke være så svært. Fokuser desuden mere på den mad du spiser og fokuser på de forskellige smagsnuancer i det som ikke er søde.