Jeg er flere gange blive spurgt om at lave nogle proteinudgaver af klassiske julekager, som fx pebernødder. I går gav jeg det så et forsøg med protein-pebernødder. Rent ernæringsmæssigtåforbedrede jeg dem væsentligt i forhold til almindelige pebernødder, med hele 28 gram protein pr. 100 gram, og betragtelig reducering i kulhydrater (18,5 g pr. 100 gram).
Udelader eller reducerer (væsentligt!) man de tre hovedingredienser fra en opskrift (læs: sukker, hvedemel og smør), vil man uundgåeligt få et lidt andet resultat – og jeg kommer heller ikke uden om at en af de præmisser man skal være indforstået med før man laver disse pebernødder, er at de fx bliver en smule tørre. Smagen er ganske god og de har en tilfredsstillende ydre crunchiness, men uden alt sukkeren, melet og smøren, er det meget svært at få en helt igennem knasende tekstur – sådan er det desværre bare.
Personligt synes jeg ganske godt om denne opskrift og jeg nåede at spise en hel del af dem kort efter – så jeg kan stå inde for dem, men igen; hav i tankerne at i altså ikke skal forvente at sætte tænderne i traditionelle pebernødder. Det er et proteinrigt alternativ man kan spise med nogenlunde samvittighed – men ikke et direkte substitut. Er i indstillet på ovenstående – så prøv endelig opskriften af, den er ganske god :)
Ingredienser:
20 g sukrin
20 g smør
30 g neutral proteinpulver
20 g boghvedemel
6 g pebernøddekryderi
1 æg
12 g kokosmel
10 g affedtet mandelmel
Fremgangsmåde:
- Bland boghvedemel, affedtet mandelmel, kokosmel og proteinpulver (jeg brugte neutral herfra) sammen i en skål. Kokosmelet kan med fordel erstattes af mere mandelmel, da det er lidt mere smagsneutralt. Eller omvendt, hvis man ikke har noget imod en let bismag af kokos. Hvis jeg skulle lave dem igen, ville jeg dog kun bruge affedtet mandemel.
- Kom herefter det hele æg og smøret (der smeltes) i blandingen – og rør rundt til I har en fast klump dej. Drys noget mandelmel ud på et stykke bagepapir og kom dejklumpden derpå og rul den til en pølse (som det ses på billedet herunder).
- Skær pølsen i små stykker (og lav dem ret små da de vil hæve fra natronen i krydderiblandingen).
- Bag dem i ovnen på 200 grader i 8-10 minutter.
- Lad dem afkøle helt – så bliver de sprødere.
Energifordelingen pr. 100 gram: