Denne opskrift er jeg selv allerede ret begejstret for. Jeg elsker falafel, men spiser det aldrig, da jeg ikke rigtig bryder mig om det elendige olie de som regel deep frier det i – og så er energifordelingen i traditionel falafel heller ikke noget at råbe hurra for. Så her er et tyvhugget sundt alternativ til falafel, der har fået et godt boost protein, fået skåret nogle dårlige fedtsyrer fra og ditto carbs. De smager rigtig rigtig godt og er ret nemme at lave, så giv det et forsøg.
Opskriften er ganske simpel og kræver i bund og grund kun 4 hovedingrdienser (løg og krydderrier tæller ikke med ;) ). Den eneste utradtionelle ingrediens i opskriften er ærteprotein. Jeg er ganske begejstret for ærteprotein – godt vegansk protein uden nogen for for tilsætningstoffer. Derudover fungerer det ret godt i brødopskrifter og jeg er begyndt at bruge det mere og mere. Jeg har anskaffet mit her: ærteprotein.
Ingredienser:
120 g æggehvide
50 g ærteprotein
1 dåse kikærter (økologisk)
40g blendet havregryn (kan erstattes med quinoamel- eller flager)
35 g rødløg
1 fed hvidløg
1 tsk salt
1 tsk persille
0,5 tsk spidskommen (pulver, ikke frø)
0,5 tsk koriander
0,5 tsk paprika
Fremgangsmåde:
- Jeg brugte kikærter fra dåse (økologiske uden nogen form for tilsatte ting og sager), primært for at spare forberedelsestid, og det fungerede glimrende. Jeg skyllede blot lige hurtigt kikærterne under vand og tørrede dem bagefter.
- Blend alle de ovenstående ingredienser i en skål. Lad være med at gennemblende det fuldkommen , lad det beholde en smule tekstur (men sørg for at blende alle kikærterne helt)
- Form små kugler ud af dejen og placer dem på en bageplade med bagepapir
- Bag dem på 190 grader i 15 minutter. Vend herefter falafel-kuglerne på den anden side og bag dem i yderligere 15 minutter.
- Enjoy!
Energifordelingen pr. 100 gram falafel ser således ud:
Flere billeder: