Efter jeg har anskaffet mig min højt elskede Vitamix er jeg blevet særdeles glad for at laves ‘greenis’ (smoothies baseret primært på grøntsager), suppe (ja, den blender er så kraftig den kan lave varm suppe) og isagtige smoothies. Jeg synes det er en fantastisk nem og lækker måde at få en masse gode ting på. Jeg lave dem ofte så tykke, at jeg skal spise dem, da jeg som udgangspunkt bedre kan li’ at spise mit mad i stedet for at drikke det.
Anskaffelsen af min blender har blandt andet betyder jeg er blevet væsentlig bedre til at få en ordentlig morgenmad, som jeg var lidt slem til at skulke på førhen.
Denne opskrift på en greenie (og jeg har flere på vej), kan være med til at give dig et helt nyt perspektiv på, hvordan man også kan få grøntsager. Det er forfriskende, smagere overraskende godt og tager ingen tid at lave. Det er den primære årsag til, at jeg blevet glad for at lave dem. De fleste bliver overrasket over, hvor godt det faktisk kan smage, selvom der er en del grøntsager med.
I denne her opskrift får du intet mindre end 330 g grønt/rodfrugt. Og jeg ved det ser underligt ud med rødbede og gulerod, men det smager overraskende godt. Rødbede har en lidt ‘stikkende’ smag i rå form, men i sammenspil med det andet, fungerer det ret godt. Jeg har flere opskrift på vej med lidt mildere smage – men nu starter vi med denne.
Og en anden ting: det her mætter! Det kan godt være det ikke ser ud af så meget, men sådan en portion kan snildt være til 2 personer, jeg spiser dog den hele selv, men så er jeg altså også mæt i timevis. Spis den som morgenmad eller som et større mellemmålid eller efter træning. Den kan bruges på det meste.
Du får grønt, frugt, fibre, protein og gode kulhydrater. What’s not to like?
Ingredienser:
120 g rødbede (uden skræl)
160 g gulerod
50 g frossen spinat
90 g frossen banan
70 g frossen jordbær
150 g kokosmælk (det er ikke den almindelig kokosmælk – den her fås på karton i Føtex. Mærket er Alpro – ser sådan her ud)
150 g mandelmælk (Jeg bruger her også den fra Føtex, fordi den er sødet med lidt agavesirup, hvilket gør en del for smagen. Kan erstattes af mere kokosmælk, hvis man ønsker at spare på kalorier)
10 g neutral proteinpulver (kan sagtens udelades)
Topping: (valgfrit)
Jeg brugte Lizis Granola – organic til topping – smager fantastisk godt. En af mine absolutte favoritter. De ikke-økologiske er dog billigere og også virkelig gode.
Fremgangsmåde:
- Skræl rødbede og gulerødder, sker ender af og skær i mindre stykker.
- Kom i blender sammen med de resterende ingredienser.
- Blend.
- Top eventuelt med en god müsli og spis med ske.
That’s it. Simpelt og godt.
Note 1:
Jeg har brugt økologisk frugt og grønt – det behøver man ikke, men jeg vil anbefale det, hvis man har budget til det.
Note 2:
Alt efter hvor tyk en konsistens du ønsker, kan der ændres på væskeindholdet. Jeg lavede faktisk denne med 400 ml i alt, men det var lige flydende nok og måtte lidt i fryseren, så 300 burde passe til en lækker is-agtig konsistens der kan spises med det samme.
Note 3:
Brug en god og kraftig blender.
Energiindhold for hele portionen:
Og husk så lige: der er ingen grund til at være bange for cabs – og så kommer de fra nogle rigtig gode kilder her :) Og det her er altså et virkelig mættende måltid (jeg spiste denne for 3 timer siden og er stadig mæt) – så du får ‘bang for the buck’.
Ønsker man lidt færre kalorier kan proteinpulver udelades og mandelmælk skiftes ud med mere kokosmælk eller usødet mandelmælk.